web
První klientský rating bank v České republice


Hodnocení Poštovní spořitelna | 1. kvartál 2012 NAN


Bankovní poplatky.com

 

V poslední době aktivní banka. Většinu změn, které prezentuje, aplikuje společně s ČSOB. V tomto čtvrtletí sice nedošlo k žádné strukturální poplatkové změně a tak hodnocení ponecháváme na stávající výši, ale banka změnila poplatky u jednotlivých služeb a podobně jako u ČSOB, u těch frekventovaných došlo spíše k nárůstu.

Poštovní spořitelna konečně zrušila poplatek za zrušení trvalého příkazu. Banka byla poslední, kdo tento kritizovaný poplatek ještě účtovala. Jinak v aktuálním I. čtvrtletí (k 1.2.2012) v zásadě změny v sazebníku kopírovaly změny u mateřské ČSOB. PS omezila sankci za neoprávněnou reklamaci a nabídla bezplatné vedení účtu klientům do 26 let věku (dosud měli zvýhodněný paušál za 8 Kč měsíčně) a to bez ohledu na to, zda-li jde o studenty či pracující. Na druhou stranu banka, podobně jako ČSOB, zdražila výběry z bankomatů jiných bank a to z původních 26 Kč na 30 Kč (v rámci Era online účtu zůstává cena 39 Kč) a papírové výpisy z účtu z původních 10 Kč na 13 Kč. Dále banka zvýšila poplatek o dvě koruny na 18 Kč za podání příkazu k úhradě na pobočce. PS také nově zpoplatňuje zaslání SMS upozornění při přečerpání účtu (10 Kč). A konečně stejně jako u ČSOB klesly vstupní poplatky u hypotečních úvěrů - noví klienti zaplatí 0,4% z výše poskytnutého úvěru, minimálně 2 000 a maximálně 10 000 Kč. Dosud banka vybírala 0,6%, minimálně 4 000 a maximálně 18 000 Kč. Vzhledem k opakovaným posunům poplatků směrem vzhůru u frekventovaných služeb, snižujeme v této části hodnocení o 0,5 bodu.

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Nicméně změnou sazebníku k 1.2.2012 došlo přece jen ke zlepšení. Hned na začátku sazebníku v pdf formátu je celkem přehledná tabulka, která znázorňuje poplatky u jednotlivých druhů kont a to za vedení účtu a za transakce. Pro klienty je příjemné, že je tabulka rozdělená podle druhu účtů, komunikačního kanálu, který klient použije a na jednotlivé transakční služby. Může si tak snadněji než dosud najít, kolik a za co zaplatí. Po této tabulce již pokračuje původní sazebník PS. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli zvýšit hodnocení v této části o 0,5 bodu.

V Q Reportu Scott & Rose došlo k mírnému zvýšení nákladů u standardního klienta z 1 592 Kč na 1 614 Kč. V Kalkulátoru bankovních poplatků zatím nedošlo k žádným větším změnám v pořadí. Stále tak platí, že Osobní účet a Online účet se pravidelně objevují v TOP 15 ve všech čtyřech klientských profilech. Hodnocení v této části zatím ponecháváme beze změn, ale s mírně negativním výhledem.

Era spustila aplikaci smartbankingu, 3.1.2012

S příchodem nového roku zahájila Era provoz aplikace smartbankingu, tedy internetového bankovnictví pro obsluhu financí přes chytré telefony a tablety. Aplikace je dostupná pro systémy iOS (iPhone, iPad) a Android (telefony HTC, Samsung…). Služba je zdarma jak pro klienty Ery, tak i pro zákazníky jiných bank.

Era zlevnila účet pro klienty do 26 let, 19.1.2012

Celých 29 % mladých lidí si zřizuje svůj první osobní účet těsně po dosažení plnoletosti. Chtějí se totiž vymanit z finanční závislosti na rodičích a samostatně hospodařit s vlastním výdělkem. Era jim tento krok usnadnila – od 1. února 2012 zlevnila poplatek za vedení účtu ze současných 8 korun na nulu a navíc ponechala stávající výhody, mezi které patří dva výběry z bankomatů Poštovní spořitelny nebo ČSOB bez poplatku. Toto zvýhodnění se vztahuje na všechny klienty do 26 let, bez ohledu na to, zda se jedná o studenty, pracující či například matky na mateřské dovolené.

Era / Poštovní spořitelna poskytla klientům slevu 0,40 Kč na pohonné hmoty v síti čerpacích stanic Čepro EuroOil,  26.01.2012

Era / Poštovní spořitelna podala svým klientům pomocnou ruku a v síti čerpacích stanic Čepro EuroOil nabídla slevu 0,40 Kč na litr pohonných hmot.

Era nabídla nadstandardní zvýhodnění pro seniory, 6.2.2012

Era je jedinou bankou na tuzemském trhu, která poskytuje klientům ve zralém věku finanční zvýhodnění. Seniorům je k dispozici Era osobní účet vedený za snížený poplatek, navíc si každý měsíc mohou jednou vybrat hotovost na obchodních místech Poštovní spořitelny zcela zdarma.

Era osobní účet zvýhodnila zdravotně znevýhodněné občany, 27.3.2012

Era osobní účet poplatkově zvýhodnila handicapované občany. Zdravotně znevýhodněním je účet veden za snížený poplatek, navíc každý měsíc mají jeden výběr hotovosti na obchodních místech Poštovní spořitelny zdarma. 


Organizátor         Záštita
Generální mediální partner

Mediální partneři

Partneři