web
První klientský rating bank v České republice


Hodnocení Česká spořitelna | 1. kvartál 2012 58,4


Pavel Dvořák

Je hodně lepších alternativ.

jana leheckova
Houm Houmes
libor tluka

zloději,změňte na fio

Josef Marcián
Svatopluk Čech
Jakub Chlapec
Miroslav Holeček
Eva HAvličková

Průměrná banka

Roman Bárta

Zkostnatělá, příliš drahá.

Michaela Zemanová

Stále mě ničím neoslovila. Ukončila i Bonusprogram - a výběr je již dost omezen. Nemám s touto bankou dobré zkušenosti.

Miroslav Dytrych

Banka nerozlišuje klienty věrné této bance a klienty trvale měnící banku. Vždy delší čekání na přepážce pokladní,a mnohem delší u poradce při případné návštěvě banky. Trvale vysoké bankovní poplatky bez vstřícnosti k seniorům i když předpokládám,že je to vlastně základ klientely,který již nechce měnit banku.

Petr Kučera
Daniela Čermáková

 

Další z bank s dlouholetou tradicí, poskytující celou škálu finančních služeb. Od svých počátků se banka orientovala spíše na drobnou klientelu, což se v minulosti snažila změnit.

Velice oceňuji moderní design internetových stránek, které tím „prokoukly“. Navíc jsou přehledné a snadno ovladatelné. Malou mouchu bych opět viděla v rozbalovacích lištách, ovládají se však docela jednoduše.

Banka je velice zodpovědná a podílí se na řadě sponzoringových aktivit. Vnímám ji jako bezpečnou a stabilní, s jasně vymezeným postavením na českém trhu.

Bankovní poplatky.com

 

Banka typicky zaměřená na retailového klienta s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene. Osobní účet ČS sice umožňuje individuální sestavení účtu, na druhé straně se klient nevyhne stavu, kdy může platit i za služby, které nepotřebuje či nevyžaduje. Dílem je to tím, že produktové a výběrové sady jsou celkem složité na pochopení a sestavení a především tím, že si klient nevybírá vždy jen jednotlivé služby, ale celé sady služeb. Struktura poplatků se u banky nemění, nicméně ČS v každém čtvrtletí nabízí klientům nějaké poplatkové úlevy. Předminule to byly roční poplatkové prázdniny pro nově příchozí klienty a minule pak možnost změny PINu u bankomatu zdarma. Tato služba sice už zdarma není, ale znatelně klesl poplatek. Jinak banka v aktuálním čtvrtletí nabídla svoji kreditní kartu na rok zdarma. Pokud bude aktivita banky pokračovat i dále, pravděpodobně zvýšíme hodnocení i v této části.

V I. čtvrtletí nedošlo k významným změnám v sazebníku banky. Jako vždy ale ČS připravila několik drobnějších úprav. Aktuálně banka zlevnila z padesáti na šest korun poplatek za změnu PINu prostřednictvím bankomatu (k 15. lednu skončila akce banky, kdy šlo změnit PIN zdarma). Klesla také cena za odemknutí či zamknutí karty nebo za změnu transakčních limitů. Přes internet to nově stojí 6 Kč, na pobočce nebo telefonicky pak 30 Kč. Další novinkou je zpoplatňování nesplácených úvěrů. Dosud ČS účtovala 300 Kč za každou odeslanou upomínku, od 1.2. bude automaticky účtovat „poplatek za správu klienta v prodlení“. Tento poplatek již nebude přímo navázán na zaslání upomínky. Banka jinak dál pokračovala ve snižování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Pro klienty asi nejpříjemnější změnou je posílení nabídky Chytré karty – banka klientům slíbila, že bude při placení touto kartou odvádět část peněz na stavební spoření (za každých 1 000 Kč nákupu to bude 10 Kč), ale především nabízí vedení této kreditní karty na rok zdarma pro ty, kteří si ji sjednají v období mezi 21.3. a 30.4. To sice zasahuje i do dalšího čtvrtletí, nicméně jsme se rozhodli zvýšit hodnocení v této části o 0,5 bodu již za aktuální kvartál.

Podoba sazebníku se v aktuálním čtvrtletí nezměnila, takže i nadále zůstává hodnocení totožné. Sazebník je sice snadno dohledatelný na webu ČS, na druhé straně příliš přehledný a uživatelsky vstřícný není – překlikávání ze souboru na soubor, řada důležitých informací pod tabulkami, nemožnost snadného dohledání poplatků v jednom dokumentu. Výsledkem toho pak je, že každá část sazebníku (např. vkladové produkty, platební styk, přímé bankovnictví, kartové služby) se mění v různé době a sazebník jako celek tak působí nesourodě. Sympaticky naopak působí snadná možnost porovnání s historickými sazebníky a to po každé změně ve zvláštním souboru.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS ani u standardního (2 170 Kč ročně), ani u aktivního klienta (5 075 Kč) nezměnilo. Hodnocení tak zůstává nezměněno.

Česká spořitelna snižuje sazby u hypoték, pevná sazba začíná na 3,19 %, 19.03.2012

Česká spořitelna snížila od poloviny března 2012 pevné sazby hypoték pro pětiletou fixaci na sazbu od 3,19 % a u čtyřleté fixace na sazbu od 3,29 %. Klient si kromě pevné úrokové sazby může zvolit i hypotéku s proměnnou sazbou od 2,49 %.

Chytrá karta ČS jako první karta přispívá klientům na stavební spoření, do konce dubna ji navíc všichni klienti získají na rok zdarma, 23.3.2012

Česká spořitelna přináší jako první banka na trhu svým klientům za placení Chytrou kartou ČS odměny na účty stavebního spoření. S touto službou klienti získají při platbě Chytrou kartou ČS za každých 1 000 Kč nákupu v obchodě 10 Kč na svůj účet stavebního spoření u Stavební spořitelny ČS. Navíc všichni klienti, kteří si od 21. března do 30. dubna 2012 sjednají novou Chytrou kartu ČS, získají kartu na rok zdarma.

Jiří Hovorka

U české spořitelny mám pouze půjčku a část investic v podílových fondech. Nedávno jsou se ptal na některé změny u mých produktů. Bohužel odpověď neuspokojivá - chyběly znalosti a "program" odpověď nenašel

Bedřich Danda

 

Má velkou sítí snadno dostupných poboček ,  má to ale chybu , každá pobočka ma jinou pracovní dobu. V nabídce jsou  všechny druhy přímého bankovnictví, nechybí téměř žádná z klasických i speciálních produktových nabídek pro spotřebitele. Na pobočkách zavádí samoobslužné koutky . Objem obchodů i její zisk trvale roste   . 

Martina Hedvičáková

 

ČS vstoupila do nového roku snížením limitu pro získání individuálního kurzu u devizových směnných obchodů z 500.000 Kč na 250.000 Kč.

Česká spořitelna obsadila první místo v nezávislém hodnocení Navigátor bezpečného úvěru. ČS nemovitostní fond obdržel ocenění Investice roku 2011. Česká spořitelna se také stala nejatraktivnějším zaměstnavatelem pro vysokoškoláky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR podepsalo smlouvu s Českou spořitelnou - vítězem obchodní soutěže o nejvhodnější návrh na uzavření smlouvy o zajištění administrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti a provozování karty sociálních systémů.

Od 25. února 2012 mohou klienti České spořitelny – majitelé iPhonů spravovat a kontrolovat své finance pomocí mobilu, navíc jako první v ČR mohou zaplatit i složenky.

Česká spořitelna snížila od poloviny března 2012 pevné sazby hypoték pro pětiletou fixaci na sazbu od 3,19 % a u čtyřleté fixace na sazbu od 3,29 %.

Klienti, kteří si uzavřou u České spořitelny do 30. června 2012 konsolidační úvěr, získají po dvanácti řádných splátkách jednu zpět. Tento úvěr, který sloučí všechny splátky úvěrů do jedné a sníží měsíční finanční zatížení, tak obdrží ještě výhodněji.

Česká spořitelna přináší jako první banka na trhu svým klientům za placení Chytrou kartou ČS odměny na účty stavebního spoření.

Česká spořitelna vykázala k 31. prosinci 2011 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS) ve výši 13,64 mld. Kč, meziročně vzrostl o 13,2 % z 12,05 mld. Kč. Penzijní fond České spořitelny hlásí rekordní zisk 874 mil. Kč za rok 2011, počet klientů se zvýšil o více než 30 tisíc.

Helena Kadlecová

 

Oblast poplatků:

 - v prvním čtvrtletí tohoto roku provedla banka pouze 5 změn v Sazebnících poplatků.

Většina z nich se týkala Jistotního běžného účtu, který je nabízen firmám.

Oblast úrokových sazeb:

- byly upraveny sazby u hypotečního úvěru – došlo k růstu sazeb a poté k poklesu u 4leté a 5leté fixace

Inovace  a novinky:

 - ke kreditní kartě Chytrá karta ČS si klienti mohou nově vybrat volitelnou službu Odměna z Chytré karty České spořitelny do Stavební spořitelny České spořitelny

 - banka nabídla svým klientům zdarma ke stažení aplikaci, díky které mohou spravovat své finance pomocí mobilního telefonu. Zatím je tato aplikace určena pro mobilní telefon iPhone.

Marketingové aktivity, komunikace:

- reklamní kampaň na produkty banky

- klienti byli prostřednictvím zpráv v internetovém bankovnictví  informováni o nové službě SERVIS 24 Mobilní banka a byly jim představeny bezplatné možnosti plateb na internetu.

Jan Klička

Je příjemné, když jakákoliv banka zlehčuje svým klientům „těžký život“. V
případě největšího ústavu v zemi to platí dvojnásob. ČS v prvním čtvrtletí vyšla
vstříc hlavně studentům. Jednak jim umožnila posílat potvrzení o studiu ke
studentskému kontu přes internet. Stejným způsobem lze požádat o příspěvek na
ISIC katu. Neb i já jsem byl studentem, vím, o čem mluvím. Tleskám za každé
takové vylepšení. Vůbec není od věci zmínit i to, že ČS se v poslední době silně
profiluje na trhu hypoték, a to s nízkými sazbami, což je věc, kterou by od
„molochu“ ne každý čekal. Mám pocit, že ČS si začíná uvědomovat, že konkurence
sílí a reaguje na to.

Hana Fojtová

 

Od ledna  přibyl za podpory ČS na obrazovkách  televize ČT2  zábavně vdělávací seriál „ Aby dluhy nebolely“.  Uvolněnou formou seznamuje diváky například se záludností reklamy na finančí produkty, jak posoudit skutečnou výhodnost půjčky, co hrozí, když se nesplácí, a další možné praktické souvislosti spojené se zadlužením. Česká spořitelna se umístila na prvním místě žebříčku „Navigátor bezpečného úvěru“, který sestavili odborníci z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a společnosti EEIP.  Bezpečný takový úvěr, jehož parametrům žadatel rozumí, zná kvalitu vybraného poskytovatele a chápe důsledky splácení i nesplácení tohoto úvěru.

ČS začne od konce června 2012 vydávat karty sociálních systémů, tedy tzv. sKarty.  Zvítězila v obchodní soutěži o nejvhodnější návrh na uzavření smlouvy o zajištění administrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti a provozování karty sociálních systémů. Karty s platností 4 roky budou zdarma. Držitel karty  bude mít zadarma jeden výběr z bankomatu ČS a provedení bezhotovostního  příkazu.  Další výběry budou zpoplatněky částkou 6,- Kč, jako to platí pro klienty ČS. Veškeré náklady s tím spojené jdou za ČS.  Kartou bude možné také  platit  u obchodníků .  

ČS  snížila sazby hypoték. Pevné sazby začínají na  3,19 % p.a. pro pětiletou fixaci, s proměnnou sazbou od 2,49 % p.a.

Jana Nováková

Velká sít poboček, důvěryhodnost.

Otakar Schlossberger

 

Původní klasická banka, která snad poskytuje vůči spotřebitelům všechny dostupné služby, které si lze představit. Pracuje nejen s klasickými pobočkami, kterých má velké množství, ale nabízí také formy elektronického bankovnictví, množství bankomatů k výběru hotovostí. Bohužel však může působit poněkud „nepružně“, a to snad už z důvodu své velikosti.

Její hospodářský výsledek je sice na jedné straně velmi pozitivní, na straně druhé se však vkládá otázka, zda není pro své klienty poněkud „dražší“. Z pohledu do sazebníku však lze dovodit, že pro běžného spotřebitele jsou ceny srovnatelné s ostatními bankami s výjimkou bank nízkonákladových. Sazebník je konstruován klasicky, ale z mého pohledu se jeví poměrně nepřehledný. Osobně jsem nezaznamenal nikterak významnou reklamní kampaň.

Internetové stránky působí moderně a současně. Relativně dobře se v nich lze zorientovat.

Hodnocená banka je velmi silně provázána na společenskou angažovanost, podporu potřebným a je známa svou podporou kultury. 

Miroslav Zeman

 

Hned začátkem roku spustila kancelář EU Office České spořitelny novou poradenskou službu Průvodce podnikáním v EU, která je určena českým podnikatelům zvažujícím založení podnikání v zemích Evropské unie. Co se týče poradenství, za podpory České spořitelny také odstartoval nový televizní seriál na ČT2 „Aby dluhy nebolely“. Vysílá se každý pátek po 26 týdnů. Zábavnou formou seznamuje diváky s různými tematickými oblastmi týkající se zadlužení - od problematiky agresivní reklamy přes včasné rozpoznání nástrah nevýhodného úvěru až k úvěrovým podvodům či řešení formou exekuce.

Česká spořitelna nabízela jako vždy různé akce, slevy a výhody. Po celé první čtvrtletí při platbě kartou MasterCard na cestách nabízela možnost vyhrát sportovní set značky Elan v hodnotě 20 tisíc Kč. Při platbě kartou Visa od České spořitelny nad 200 Kč zde byla možnost zaregistrovat se do soutěže o zájezdy pro dva na Olympijské hry London 2012. Až do 30. dubna 2012 nabízí kreditní Penzijní kartu České spořitelny, která z ceny každého nákupu přinese 2 % na penzijní připojištění. Klienti, kteří si uzavřou u České spořitelny do 30. června 2012 konsolidační úvěr, získají po dvanácti řádných splátkách jednu zpět. Tento úvěr, který sloučí všechny splátky úvěrů do jedné a sníží měsíční finanční zatížení, tak obdrží ještě výhodněji. Chytrá karta ČS jako první karta na trhu přispívá klientům na stavební spoření, do konce dubna ji navíc všichni klienti získají na rok zdarma.

Česká spořitelna se ukázala aktivní i v různých soutěžích a hodnocení. Umístila se na prvním místě žebříčku „Navigátor bezpečného úvěru“, který sestavili odborníci z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a společnosti EEIP. Další vítězství zaznamenala hypotéka České spořitelny. Zvítězila v soutěži Finanční produkt roku 2011 v kategorii hypoték. I ČS nemovitostní fond spravovaný investiční společností REICO České spořitelny obdržel v prestižní analýze českého investičního trhu ocenění Investice roku 2011 v kategorii Smíšený fond. Podle průzkumu České studentské unie, ve kterém si studenti tuzemských vysokých škol vybírali firmu, u které by v budoucnosti nejraději pracovali, je Česká spořitelna nejatraktivnějším zaměstnavatelem v odvětví bankovnictví a pojišťovnictví pro vysokoškoláky.

Česká spořitelna byla úspěšná i na poli nadací a prospěšných aktivit. Za deset let svého působení věnovala přes 147 mil. Kč na veřejně prospěšné aktivity a konkrétně v minulém roce podpořila celkem 33 projektů částkou téměř 15 mil. Kč. Česká spořitelna je generálním partnerem letošního 67. ročníku festivalu Pražské jaro. Banka podporuje také Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro, která je každoročně součástí festivalu a ve které se střetávají mladí umělci do třiceti let ve hře na různé hudební nástroje.

Mezi hlavní novinky České spořitelny patří mobilní aplikace pro iPhony, SERVIS 24, jež je zdarma ke stažení na internetu a už dva týdny po svém spuštění se stala nejstahovanější aplikací. Dále byly sníženy sazby u hypoték, pevná sazba začíná na 3,19 %, od ledna do února 2012 si klienti sjednali hypotéky za 6,5 mld. Kč. Banka také zrušila poplatek za změnu či zrušení trvalého příkazu na pobočce.

Tímto vším Česká spořitelna opět prokázala svou aktivitu a vysokou schopnost inovací svých produktů, hodnocení proto navyšuji. 

Nicol Sadílková

Účet mi zde založila mamka už když jsem byla malá. Jsem s touto bankou velice spokojená. Na pobočce, kam chodím, jsou velice ochotní a milí. Poradí i pomůžou - nemám tedy důvod odcházet k jiné bance a tak by to mělo být. Když si chce banka udržet své klienty, neměla by spoléhat na to, že jich má hodně, tak co když jeden odejde ke konkurenci, ale naopak by si měla každého klienta hýčkat!!

Barbora Malíková

Organizátor         Záštita
Generální mediální partner

Mediální partneři

Partneři